петък, 14 ноември 2014 г.

Режат пенсионерите за коледни добавки

Коледни добавки за пенсионерите тази година няма да има, новината, засягаща над 2,2 млн. българи, дойде от министъра на финансите Владислав Горанов. Най-възрастните хора няма получат допълнителни средства за празниците, заради липсата на пари в хазната.

„Благороден с чужди средства не искам да бъда. Ако си съберем приходите през следващата година и направим бюджет, който няма да е на свръхдефицит, тогава можем да си позволим да сме по-широко скроени”, заяви финансист номер едно пред Нова тв.

В отговор на изказването му социалният министър Ивайло Калфин обаче заяви, че все още нямало окончателно решение.

„Явно в тази актуализация е много трудно да се намерят допълнително средства, защото бюджетът не е в добро състояние. Но все още се търсят възможности и резерви”, категоричен беше вицепремиерът по социалната политика. По думите му за осигуряване на допълнителни средства ще се разчита и резервите на НОИ. До края на септември институтът е успял да спести 28,6 млн. лв. от обезщетения за майчинство и безработица. За сравнение - миналата Коледа бяха нужни 53,5 млн. лв. за бонуси. Тогава половината възрастни с пенсии до 251 лв. получиха по 50 лв. за празника.

Министрите на социалната политика и на финансите се разминаха и по отношение на вдигането на осигуровките. Според Калфин в дългосрочен план вноските трябва да се увеличат, за да гарантират по-стабилна система. „За нас тема за промяна на данъци и осигуровки не стои”, заяви Горанов. На този етап все още няма решение какво ще се случи с пенсионната реформа за най-масовата трета категория труд от 1 януари 2015 г.

Финансовият министър вече е разпоредил с писмо до институциите бюджетите в социалната сфера да се правят спрямо действащото в момента законодателство. Според Кодекса на труда, ако не бъде взето ново решение, от 1 януари 2015 г. годините и стажа за пенсия ще се увеличат с по 4 месеца. Така жените ще спират работа на 61 г. с 35 г. осигурителен стаж, а мъжете - на 64 г. и след 38 г. трудов опит.

За работещите при тежки условия на труда възрастта за пенсия догодина ще бъде замразена според програмната декларацията на управляващите. Така догодина миньори, летци и водолази ще излизат в пенсия на 52,8 г. и на 57,8 г. Амбицията на правителството е през 2015 г. да бъде изработен механизъм за пенсионната възраст, според който годините за пенсия да се обвържат с продължителността на живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар