понеделник, 27 октомври 2014 г.

Kак да пестим от сметките за ток и парно?

След като през последната седмица сериозно застудя времето потребителите вече ще получават по-високи сметки за ток и парно. А сметките може да се намалят чрез енергийно ефективни уреди, саниране и разумна консумация.

До момента санирането на жилищата могат да си позволят по-заможните хора. Останалите, колкото и да са информирани и да знаят как да пестят, не могат да си го позволят, защото първоначалната инвестиция е висока, каза заяви пред TV7 председателят на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

Затова отново си припомняме до болка познатите съвети. Специалистите препоръчват да не се използва вентилаторни печки тип „духалки“ и други подобни малки и евтини уреди, които всъщност харчат два-три пъти повече електроенергия. Експертите са на мнение, че по-добрият вариант е да се използват уреди с висок клас за енергийна ефективност.

Другият важен момент – ключов при отоплението с парно, е да поддържаме постоянна температура в помещенията. Когато ни няма, е добре в дома ни да е 15-16 градуса, което значи вентилите да са отворени на втора степен. Ако пък по-дълго жилището няма да се използва, то вентилите на радиаторите трябва да се оставят на символа „звезда“, за да не замръзнат уредите, в случай на силно застудяване.

Когато сме си вкъщи, трета степен е оптималният вариант, тъй като тя ни осигурява 19-20 градуса. Грешна практика е да се отоплява само едно помещение и вратата към останалите да стои отворена, тъй като те издърпват топлината и така се консумира повече. В магазините хората могат да намерят и специално термофолио, което се слага на стената зад радиаторите като чрез него се подобрява отоплението в стаята.

Хората, които ползват бойлери пък се предлага да не увеличават много температурата на поддържаната вода. През зимата бойлерите могат да се оставят и да загряват водата до около 60 градуса.

Хората няма да намалят сметките си за ток, ако използват широко рекламираните уреди за пестене на енергия, категорични са експертите. Незначително намаление може да се постигне само ако се използват стари електрически уреди.

Кражбите все още остават нерешен проблем и докато при отоплението с парно решението е в промяна на Закона за етажната собственост. Ако пък хората имат съмнение, че някой се е закачил за техния електромер, то трябва да се подаде жалба в съответното електроразпределително дружество. Има много случаи на осъдени граждани, които крадат енергия по този начин, каза Зорница Йорданова – директор „Маркетинг и подпомагане на продажбите“ в ЧЕЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар